Constantin Brâncuşi, 140 de ani de la naştere. O excepţională mărturie video

În 2016 se împlinesc 140 de ani de la naşterea marelui nostru Constantin Brâncuşi, cel care a adus o contribuţie covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Artistul a văzut lumina zilei în 19 februarie 1876 la Hobița, în Gorj.

Operele sale se găsesc atât în România (Muzeul de Artă din Craiova) şi Franţa (Atelier Brâncuși din Paris, Centre Pompidou din Paris), cât şi în marile muzee din Statele Unite ale Americii: Philadelphia Museum of Art, Guggenheim Museum din New York, Museum of Modern Art di New York, Hirshhorn Museum din Washington, Museum of Art din Pasadena, Art Institut din Chicago, National Gallery of Art di Washington. În Italia se pot admira două dintre sculpturile sale cele mai cunoscute: Pasărea măiastră (1912) şi Pasărea în văzduh, o sculptură din faimosul ciclu Bird in Space (L'Oiseau dans l'espace), 1932-40, în Colecţia Peggy Guggenheim din Veneţia.

Prin preţioasa colaborare a regizorului Victor Popa, publicăm o excepţională mărturie video cu imagini din atelierul marelui Brâncuşi din perioada 1923-1936, în care avem privilegiul de a-l vedea la lucru în mijlocul minunatelor sale creaţii.


Pentru a vizualiza materialul video, clicaţi pe roicare dintre imaginile de mai jos.


   Pentru a vizualiza pagina integrală a rubricii multimediale „Restituiri culturale”, clicaţi aici.

(nr. 1, ianuarie 2016, anul VI)