Obiectiv Timişoara: Restituiri culturale


Prin preţioasa colaborare a regizorului timişorean Victor Popa, publicăm, în format multimedia (video şi audio), o serie de mărturii-document dedicate Timişoarei, prin dialoguri şi portrete cu personalităţi de seamă ale urbei, din diferite domenii – literatură, muzică, arte plastice, ştiinţă – dar şi cu nume de marcă din alte zone ale ţării. Este o altă modalitate prin care, în cadrul rubricii noastre permanente „Obiectiv Timişoara”, susţinem candidatura oraşului de pe Bega la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Vă invităm să ne urmăriţi!

Clicaţi pe imagini pentru a vizualiza direct materialele video, iar pe titluri şi subtitluri pentru a intra în respectivele pagini.


GEORGE ŢĂRNEA despre soarta poeziei

George Ţărnea (1945-2003)
Timişoara 1992

„Timişoara, ca spaţiu şi ca simbol, este pentru mine, chiar biografic, un loc ciudat care îmi provoacă o tristeţe insuportabilă şi o bucurie insuportabilă”.
EUGEN TODORAN, incursiune în istoria literaturii române

Eugen Todoran (1918-1997)

Personalitatea pe care o evocăm printr-o semnificativă incursiune în istoria literaturii române este Eugen Todoran (1918-1997), filolog şi profesor universitar, unul din cei mai reputaţi eminescologi ai culturii noastre.
Maestrul ION LUCIAN, un mare om de teatru

Convorbire cu Ion Lucian (1924-2012)
Timişoara 1993

Vorbind despre destinul său uman şi profesional, Maestrul Ion Lucian afirmă: „Mă definesc drept un om de teatru, pentru că în afară de teatru viaţa mea nu a reprezentat nimic”.
În memoria Mitropolitului NICOLAE CORNEANU

Cărturarul ÎPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului

Evocarea cărturarului Nicolae Corneanu este realizată de nume importante ale culturii timişorene precum prof. Claudiu Arieşan, prof. Cornel Ungureanu, prof. Ioan Talpoş şi acad. Ion Păun Otiman.
CORNEL UNGUREANU despre Zaharia Stancu

Convorbire cu criticul Cornel Ungureanu
Timişoara 1993


„Zaharia Stancu este categoric un om cu destin, omul care reuşeşte să fie în permanenţă un ʻcazʼ, o prezenţă contrariantă, chiar descurajantă, dar mereu constructivă
.
ŞTEFAN POPA POPA’S la Paris, Göteborg şi Assisi

Ştefan Popa Popa’s la Paris, Göteborg şi Assisi

Publicăm trei reportaje video cu Maestrul Ştefan Popa Popa’s la Târgul Internaţional de Carte de la Paris 2014, la Târgul Internaţional de Carte de la Göteborg din 2013, precum şi la Premiul Mediterraneo Arte de la Assisi din 2011.
CORNEL ŞUBONI: Secretele viorii

Convorbire cu dr. ing. Cornel Şuboni

Cornel Şuboni (1920-1998), cunoscutul violonist şi lutier timişorean,
a lăsat moştenire Muzeului Banatului din Timişoara o colecţie în care putem descoperi secretele celui mai nobil instrument, vioara.
NICOLAE BOBOC despre Timişoara muzicală

Convorbire cu Nicolae Boboc

Maestrul Nicolae Boboc (1920-1999), compozitor, dirijor şi muzicolog, vorbeşte despre
contribuţia pe care a adus-o la dezvoltarea vieţii muzicale timişorene şi la racordarea acesteia la marele circuit al muzicii contemporane internaţionale.
IOAN ALEXANDRU despre credinţă şi criza spirituală

Convorbire cu Ioan Alexandru
Timişoara 1994

„Nu sunt mai multe crize şi nu sunt mai multe posibilităţi de rezolvare. Există o singură criză din care derivă toate celelalte, după părerea mea. Este o criză de ordin spiritual”.

PAUL EVERAC în „tranziţie” la Timişoara

Lansare de carte Paul Everac
Timişoara 1999

„Să fim foarte atenţi: mesajul românesc în afară este deficitar, el nu se duce mai departe, cu alte cuvinte noi n-am propus, sau am propus foarte puţin în domeniul ştiinţelor umaniste”.

PAUL NEAGU, de la Timişoara la Londra

Convorbire cu Paul Neagu
Timişoara 1994

„Simplitatea obiectului pe care îl ofer este un rezultat, cum spunea şi Brâncuşi, simplitatea nu e un scop după care fugi, iar dacă se întâmplă să ajungi la ea îi zici Bine-ai venit!”

În atelierul lui ŞTEFAN CĂLĂRĂŞANU

Convorbire cu Ştefan Călărăşanu
Timişoara 1993

„De la George Apostu am învăţat respectul faţă de artă. Atelierul trebuie să fie sfânt. Dacă te-ai apucat să umbli pe drumul ăsta, umblă până la capăt, că şi-aşa n-are capăt…”

FRANCISC VALKAY, maestru al baletului românesc

Convorbire cu maestrul Francisc Valkay
Timişoara 1993

„Meseria mi-a oferit tot ce era posibil, iar acum am trecut într-o altă valenţă, aventurându-mă în posibilitatea de a face mai mult decât a dansa, şi anume coregrafie şi regie”.
MONICA LOVINESCU în dialog cu VIRGIL IERUNCA

Convorbire cu Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca
Timişoara 1993

„Eu sunt un om foarte pesimist. Singurul loc în România unde nu mai sunt pesimist este la Timişoara. Am impresia că numai la Timişoara omul sfinţeşte locul” (Virgil Ierunca).
DIODOR DURE în cuvinte şi imagini

Convorbire cu Diodor Dure

Anul acesta se împlinesc 10 ani de la dispariţia pictorului Diodor Dure. Îl evocăm printr-un preţios document în care îi putem admira lucrările şi îl putem auzi vorbind despre pasiunea sa pentru pictură şi despre destinul său artistic.
ANDREI PLEŞU şi rolul intelectualului

Convorbire cu Andrei Pleşu
Timişoara 1994

„Intelectualul trebuie să fie întotdeauna în contratimp cu ce se întâmplă în jur. N-aş vorbi despre un rol definitiv, ci despre o anumită inteligentă adaptare a lui la împrejurări”.
ANGHEL DUMBRĂVEANU. În amintirea poetului

Convorbire cu Anghel Dumbrăveanu

În 12 mai 2013 s-a stins, la optzeci de ani, poetul, prozatorul şi traducătorul Anghel Dumbrăveanu, ilustru reprezentant al generaţiei literare ’60. Să ni-l amintim recitând din versurile sale şi vorbind despre viaţa şi activitatea sa literară.
TRAIAN LIVIU BIRĂESCU: Amintiri despre Lucian Blaga

Convorbire cu Traian Liviu Birăescu
Timişoara 1994

„Ceea ce era important la Lucian Blaga nu era cursul, ci seminarul, la sfârşitul căruia trăgea nişte concluzii simple, sobre, lapidare, dar prin prezenţa lui te incita”.
Cartea veche bisericească la Timişoara

Cartea veche bisericească la Timişoara

Pr. Ionel Popescu ne introduce cărţile vechi din patrimoniul teologic şi cultural al Bisericii ortodoxe române, aflate la Muzeul de artă religioasă veche al Arhiepiscopiei Timişoarei de la subsolul Catedralei mitropolitane.
OCTAVIAN PALER: Timişoara, un oraş de conştiinţă al acestei ţări!

Convorbire cu Octavian Paler
Timişoara 1993

„Sunt convins că, în perspectivă, Timişoara va avea soarta tuturor celor care au avut curajul să determine istoria înaintea altora”.


Revistă online editată de
Asociaţia Orizonturi Culturale Italo-Române.

Promovează
dialogul intercultural,
cu un interes predilect
pentru traducerea literară
ca operă de mediere.

PARTENERI CULTURALI