Afrodita Cionchin: Un bilanţ al primului deceniu Orizonturi

Odată cu numărul din decembrie încheiem primul deceniu al revistei noastre. Anul 2020 a fost un am deosebit, pe care am încercat să-l înfruntăm împreună cum am putut mai bine. La ediţia din acest an a Salonului Internaţional de Carte de la Torino, amânată la fel ca mai toate manifestările culturale, urma să avem un eveniment aniversar dedicat celor 10 ani de publicare, sub egida 10 anni di Orizzonti: risultati e prospettive / 10 ani de Orizonturi: rezultate şi perspective. Nefiind posibil acest lucru în condiţiile impuse de pandemie, v-am propus intervenţiile noastre şi ale invitaţilor noştri la o ʽmasă rotundă la distanţă’, pe care le-am publicat în numărul din mai, consultabil în Arhiva numerelor.

Anul acesta am inaugurat în ediţia română noi secţiuni menite a îmbogăţi principalele noastre direcţii de interes: Orizonturi Donna, Cinema Orizonturi, alături de vasta secţiune cu care ne mândrim, Biblioteca Orizonturi, în care reunim atât opere edite (volume în format pdf integral sau parţial), cât şi extrase inedite din opere italiene în traducere românească – proză şi eseistică, pe care le publicăm în mod constant în paginile revistei noastre, în vreme ce secţiunea Poezie prezintă bogata noastră antologie de poezie italiană tradusă în limba română, prin contribuţia generoasă a colaborărilor traducători. Privirea noastră îndreptată în acelaşi timp spre mediul editorial din cele două spaţii culturale, italian şi român, se reflectă în densa secţiune de Recenzii. Aceeaşi perspectivă caracterizează secţiunea Întâlniri, cuprinzând interviuri cu personalităţi din diferite sfere culturale din ambele ţări, la fel ca secţiunea de Studii culturale italo-române. Ampla secţiune bilingvă Orizonturi de Artă promovează şi ea atât artiştii români în Italia, cât şi artiştii italieni în România.

În acest număr iniţiem o nouă direcţie de studii dedicate personalităţilor feminine de marcă din istoria şi diplomaţia românească, ilustrate prin preţioase documente-fotografii din arhive, unele inedite. Publicăm  astfel, în decembrie, un articol dedicat împlinirii a 145 de ani de la naşterea Reginei Maria şi Zilei Naţionale a României: Regina Maria, „Mama Răniţilor” pe frontul din Moldova, de Ştefania Dinu. De asemenea, un articol despre Alexandrina Gr. Cantacuzino, un model de feminism, naționalism și ortodoxism românesc, de Monica Negru.

Pentru a diversifica şi mai mult activitatea noastră interculturală, am creat două secţiuni de specialitate, Biblioteca Orizonturi de Artă şi Biblioteca Orizonturi Istorie, în care publicăm integral cărţi, cataloage şi articole din aceste domenii. Invităm în acest sens operatorii culturali să contribuie la îmbogăţirea acestei biblioteci pe care o punem la dispoziţia tuturor celor interesaţi, permanent consultabilă online.

Pe lângă producţia editorială propriu-zisă, am creat o serie de baze de date în continuă actualizare care oferă un instrument operativ centralizat online, unic de acest fel şi, ca atare, de mare utilitate atât pentru specialişti, cât şi pentru publicul larg: Scriitori români în italiană, cu secţiunile Scriitori români italofoni şi Cioran in italiano; Italienistica traduceri şi Italienistica studii. O altă deschidere din acest an o reprezintă protocolul de colaborare cu Universitatea din Bucureşti privind practica profesională a studenţilor în cadrul revistei noastre, pentru actualizarea sistematică a acestor baze de date, sub coordonarea prof. Smaranda Bratu Elian.

Alte iniţiative le propunem pe pagina facebook Orizzonti culturali italo-romeni unde puteţi vizita o serie de câteva zeci de Ateliere timișorene prezentate de artista Daniela Oraviţanu. Vor urma interesantele intervenţii din cadrul proiectului Virtual FISART 2020 - Street Art From Home (Festivalul Internațional de Street Art Timișoara, care s-a născut în 2011 şi a devenit cel mai reprezentativ festival de Street Art din România).

În intervenţia la masa rotundă la distanţă din luna mai, am încercat să ilustrez cei 10 ani de revistă în 10 cuvinte-cheie pe care acum le-aş putea rezuma într-un singur cuvânt, şi anume Comunitate: mica noastră mare Comunitate Orizonturi în care ne împărtăşim deopotrivă munca, bucuriile şi tristeţile. Astfel, în acest număr special, aniversăm împreună centenarul italienisticii de la Universitatea din Cluj-Napoca şi 30 de ani de la reînfiinţarea după căderea comunismului a Facultăţii de Arte şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara, şi tot împreună deplângem pierderea cunoscutul istoric Ion Bulei, director al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia în perioada 1997-2003, precum şi pierderea eminentului italienist Marco Santagata. Şi împreună mergem mai departe, cu pasiune şi entuziasm. De la ideea din care acum 10 ani s-a născut această revistă, prin preţioasa contribuţie a jurnalistului Giovanni Ruggeri, ne deschidem acum spre cel de al doilea deceniu al publicaţiei noastre. Pentru acest prag important, grazie tuturor prietenilor, colaboratori şi cititori noştri!Afrodita Carmen Cionchin
(nr. 12, decembrie 2020, anul X)