A FOTOGRAFIA VENEŢIA

„A fotografia Veneţia” cu Eugen Moritz şi Fiorenzo De Luca

Această ediție a rubricii A fotografia Veneția îngrijită de Ioana Eliad alătură pentru prima dată un fotograf român, Eugen Moritz, și un fotograf venețian, Fiorenzo De Luca, care documentează constant Bienalele de la Veneția. Emoționant să descoperi între fotografiile lui Eugen Moritz expoziții temporare în aer liber, cum a fost reconstrucția unui Golden Tower de James Lee Byars în Campo San Vio cu ocazia Bienalei de Artă de la Veneția din 2017. La fel de impresionante sunt fotografiile lui De Luca ce surprind instantanee de la Festivalul de Film sau din timpul Carnavalului de la Veneția.



„A fotografia Veneţia” cu Angie Stergio şi Dora Bertolutti Howard

O ediție feminină este cea de-a şaptea din A fotografia Veneția. O putem cunoaşte pe Angie Stergio, o fotografă care trăieşte în Grecia şi este o iubitoare a Veneției, prin intermediul misterioaselor sale fotografii, care par un spectacol de tonuri de alb şi negru. Şi, de asemenea, pe Dora Bertolutti Howard, care trăieşte între Londra, Cornwall şi Veneția şi, prin fotografiile sale, este de mulți ani o povestitoare a Carnavalului. Ioana Eliad le-a invitat să îşi definească modul în care se raportează fiecare la Veneția pe care o fotografiază.



„A fotografia Veneţia” cu Paolo della Corte şi Maurizio Rossi

Venețianul Paolo della Corte și Maurizio Rossi, originar din vecina insulă Burano, ne oferă noi perspective care reflectă modul lor de a capta și exprima în imagini specificitatea universului lagunar. Paolo della Corte contrapune Veneției invadate de turiști Veneția pustie, fantasmagorică, din ultimele luni, sugerând un nou mod de a gândi orașul. Maurizio Rossi, pe de altă parte, preferă amestecurile alchimice de lumini și reflexii în sugestive cadre în care lumina pare să fie sculptată în materialul viu și mereu surprinzător capturat de obiectiv.



„A fotografia Veneţia” cu Marco Contessa şi Matteo Chinellato

„Un lucru pe care cu siguranță nu-l vom uita niciodată va fi tăcerea acestei carantine, doar zgomotul apei, al vântului şi al timizilor pescăruşi”, scrie Marco Contessa într-o postare pe Facebook în timpul pandemiei de covid19. Serenissima a fost victima mai multor epidemii devastante de ciumă şi, nu întâmplător, în căutarea unor metode eficiente de prevenire, chiar venețienii au inventat carantina. Două dintre cele mai frumoase Biserici ale sale, Redentore şi Madonna della Salute, rămân şi azi martore ale încrederii pe care o au venețienii în salvarea Dumnezeiască.



Ediţie specială, Carnavalul de la Veneţia/1. Zborul Îngerului

În februarie, rubrica noastră „A fotografia Veneţia” se prezintă în haine de sărbătoare într-o ediţie specială dedicată Carnavalului, care va avea loc între 8 şi 25 februarie 2020. Un moment deosebit al Carnavalului este Zborul Îngerului, a cărui istorie o prezentăm însoţind-o cu un colaj de fotografii ale prezentului oferite de Lorianna Claudia Manzo, Valentina Gallimberti Ballarin, Marco Contessa şi Alessandro Vasari, care ne fascinează prin tripudiul de culori surprinse în splendidul şi unicul decor veneţian cu faimoasele sale măşti cunoscute în toată lumea.



Ediţie specială, Carnavalul de la Veneţia/2. Sărbătoarea Mariilor

Sărbătoarea celor 12 Marii venețiene îşi are originea într-un eveniment istoric din secolul al IX-lea care se intersectează cu religia, Ziua Purificării Mariei care era celebrată pe data de 2 februarie. În zilele noastre, acest eveniment este inclus în riturile Carnavalului venețian prin somptuoasele costume purtate de „Mariile” moderne. Valentina Gallimberti Ballarin le-a urmărit prin fotografiile sale în această tradiție suspendată între sacru și profan readusă în prezent, pe care ne invită să o descoperim împreună. Ediţie specială îngrijită de Ioana Eliad.



„A fotografia Veneţia”, cu Alessandro Vasari şi Philippe Apatie

Un privilegiu să înşiri în salba „A Fotografia Veneţia” perle fotografice de Alessandro Vasari şi Philippe Apatie. Ioana Eliad ne invită să-l descoperim pe Alessandro Vasari, care continuă să îmbogățească Arhiva Fotografică Vasari, una dintre cele mai vechi şi importante arhive fotografice italiene de artă şi arhitectură, având în lucru un Calendar dedicat călătoriilor la Veneția, cea mai mare parte a fotografiilor sale arătând un Oraş primăvăratic şi estiv. Apoi, pe Philippe Apatie care a ales, în schimb, să exploreze spectaculoasele cețuri tomnatice şi de iarnă ale Veneției.



„A fotografia Veneţia”, cu Lorianna Claudia Manzo şi Davide Busetto

Ioana Eliad ne invită „A fotografia Veneția”, o nouă rubrică ce se deschide cu Lorianna Claudia Manzo și Davide Busetto. Cu fotografiile lor din orașul lagunar, aceştia caută perspective care depășesc cadrul tradițional banalizator, tip carte poștală. Calea „alternativă” o reprezintă, pentru Lorianna C. Manzo, tehnica multiexpunerii, „modus-ul expresiv privilegiat” de a capta emoțiile prin mișcare. Pentru Davide Busetto a fotografia Veneția este ușor, mai greu este „să  decizi ce să incluzi și ce să nu incluzi în fotografie, în prezența a nenumărate detalii și frumuseți istorice”.



Revistă online editată de
Asociaţia Orizonturi Culturale Italo-Române.

Promovează dialogul intercultural,
cu un interes predilect
pentru traducerea literară
ca operă de mediere.